Chokladbomb!
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 st ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 dl mjölk
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
smör till formen
Peanutbutter frosting (till 1 tårta):
1.5 dl mjukt jordnötssmör
8 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Saltade jordnötter, pistagenötter, pekannötter, cashewnötter och hasselnötter till garnering
Röda cocktailbär, silverkulor eller guld non-stop till dekornation
Tips
Det är viktigt att formarna är max 24 cm i diameter om man vill få en riktigt hög och fin tårta. Det går givetvis bra med 26 cm i diameter men tårtan blir lägre och ger ett plattare intryck.
Har man inte 3 teflonformar kan man grädda bottnarna i omgångar istället.
Tänk bara på att smeten blir jämt fördelad.
- Receptet är beräknat till 1 tårta.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, muscovadosocker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten i 3 smörade 24 cm i diameters kakformar med löstagbar botten. Se till att smeten bredes ut jämt över formen.
9. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 15 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt från formarna.
10. Peanutbutter frosting: Rör försiktigt ihop alla ingredienser.
11. Låt sedan frostingen stelna till lite i kyl eller frys.
12. Bred frostingen på tårtan och garnera med nötter och bär.